Νέα & Ανακοινώσεις


Παρουσίαση του έργου reBook στην εκδήλωση «Ψηφιακά αρχεία: παραγωγή και διατήρηση»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατήρησης Ψηφιακών αρχείων (2/11), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς...

Περισσότερα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατήρησης Ψηφιακών αρχείων (2/11), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς οργάνωσε μια επιστημονική συνάντηση με τίτλο «Ψηφιακά αρχεία: παραγωγή και διατήρηση», τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024 (ώρα 18:00), στο κτήριο του Ιδρύματος, στον Ταύρο.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Δρ. Βασίλειος Γάτος, Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», με την παρουσίαση με όνομα «reBook: Ψηφιακή Πλατφόρμα για την Επανέκδοση Ιστορικών Ελληνικών Βιβλίων».


Παρουσίαση του έργου reBook στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2024

Με επιτυχία διεξήχθη η συμμετοχή του έργου «reBook: Ψηφιακή πλατφόρμα για την...

Περισσότερα

Με επιτυχία διεξήχθη η συμμετοχή του έργου «reBook: Ψηφιακή πλατφόρμα για την επανέκδοση ιστορικών ελληνικών βιβλίων» στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία διεξήχθη από 07 έως 15 Σεπτεμβρίου 2024. Το έργο φιλοξενήθηκε στο Περίπτερο 7 της έκθεσης, και εκπροσωπήθηκε από τον Δρ. Βασίλειο Γάτο, κύριο Ερευνητή στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Εργαστήριο Υπολογιστικής Ευφυΐας του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος".


Παρουσίαση αποτελεσμάτων του έργου reBook στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» (17 Ιουλίου 2024)

Την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024 (ώρα 12:00 – 15:00), παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα...

Περισσότερα

Την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024 (ώρα 12:00 – 15:00), παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου «Ψηφιακή πλατφόρμα για την επανέκδοση ιστορικών ελληνικών βιβλίων» με το ακρωνύμιο reBook (ΑΤΤΡ4-0331172, δράση «ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ» στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», αίθουσα Αιγαίο.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μέλη και από τους τρείς φορείς που συμμετείχαν στο έργο καθώς και επισκέπτες. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν σχετικά με την πορεία υλοποίησης του έργου και εξοικειώθηκαν με την εφαρμογή σε πραγματικά σενάρια ψηφιακής επεξεργασίας ιστορικών ελληνικών βιβλίων με σκοπό την επανέκδοσή τους. Στην συνέχεια, έγινε συζήτηση σχετικά με τη χρησιμότητα αλλά και την δυνατότητα εφαρμογής του έργου σε παρόμοιες ανάγκες.


Άρθρα στον τύπο και παρουσία στους τίτλους των ειδήσεων για το έργο reBook

Με αφορμή την συμμετοχή της ομάδας του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" στο Athens...

Περισσότερα

Με αφορμή την συμμετοχή της ομάδας του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" στο Athens Science Festival, ο Δρ. Βασίλειος Γάτος και η Αικατερίνη Χριστοπούλου παραχώρησαν συνέντευξη στην δημοσιογράφο του Αθηναϊκού Πρακτορείου, κα. Μαρία Κουζινοπούλου, η οποία δημοσίευσε το άρθρο «Εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης αναγνωρίζει και ψηφιοποιεί ιστορικά βιβλία γραμμένα σε πολυτονικό» στην διαδυκτιακή πλατφόρμα του Αθηναϊκου Πρακτορείου στις 20 Απριλίου 2024, το οποίο είναι διαθέσιμο στην διεύθυνση: https://www.amna.gr/home/article/813392/Efarmogi-technitis-noimosunis-anagnorizei-kai-psifiopoiei-istorika-biblia-grammena-se-polutoniko (Πρόσβαση στις 09/03/2025). Επιπλέον, δημιουργήθηκε και δημοσιεύθηκε αντίστοιχο άρθρο στον διαδυκτιακό τόπο του in.gr: https://www.in.gr/2024/04/20/in-science/texniti-noimosyni-efarmogi-anagnorizei-kai-psifiopoiei-istorika-vivlia-grammena-se-polytoniko/ (Πρόσβαση στις 09/03/2025).

Επιπλέον, η παρουσίαση της πλατφόρμας αναδείχθηκε και στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3 το Σάββατο 20 Απριλίου 2024.


Παρουσίαση του έργου reBook στο Athens Science Festival 2024 (16-21 Απριλίου 2024)

Το έργο «reBook: Ψηφιακή πλατφόρμα για την επανέκδοση ιστορικών ελληνικών...

Περισσότερα

Το έργο «reBook: Ψηφιακή πλατφόρμα για την επανέκδοση ιστορικών ελληνικών βιβλίων» παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της Διαδραστικής Έκθεσης του φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, Athens Science Festival, που πραγματοποιήθηκε στη Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων από τις 16 έως τις 21 Απριλίου του 2024.

Στην ομάδα εκπροσώπησης του έργου συμμετείχαν ο Δρ. Βασίλειο Γάτο, κύριος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Εργαστήριο Υπολογιστικής Ευφυΐας του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", ο συνεργαζόμενος ερευνητής Δρ. Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, και οι υποψήφιοι διδάκτορες Γεράσιμος Ματίδης και Αικατερίνη Χριστοπούλου.

Κατά τη διάρκεια της 1ης μέρας του φεστιβάλ, όπου έλαβαν χώρα οι επισκέψεις σχολείων, μαθητές και εκπαιδευτικοί περιηγήθηκαν στην πλατφόρμα του έργου. Τις τρεις επόμενες μέρες, όπου το φεστιβάλ ήταν ανοιχτό στο ευρύ κοινό, η πλατφόρμα του rebook παρουσιάστηκε σε οικογένειες, φοιτητές και εργαζομένους, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σχετικά με το σκοπό του έργου.