Συνεργάτες
INNEWS 1911 ΕΠΕ
H INNEWS 1911 είναι μια εταιρία που παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης πληροφοριών, αποδελτίωσης όλων των μέσων ενημέρωσης και ανάπτυξης εφαρμογών για τη διαχείριση πληροφοριών που ιδρύθηκε το 2011 και παρουσιάζει μια συνεχή και ανοδική πορεία στηριζόμενη στην τεχνολογία που χρησιμοποιεί, στην εμπειρία και τεχνογνωσία των στελεχών της, στα πληροφοριακά συστήματα που χρησιμοποιεί και στην άρτια υπεροχή του εξοπλισμού της. Από το 2011 και έπειτα, στο χώρο της αποδελτίωσης και της διαχείρισης πληροφορίας παρέχει τις υπηρεσίες της σε εκατοντάδες πελάτες της στο Δημόσιο Τομέα στην Ελληνική Επικράτεια και σε πλήθος ιδιωτών πελατών στη Ελλάδα και στην Κύπρο.

Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ είναι το μεγαλύτερο ερευνητικό ίδρυμα της χώρας, με μία κρίσιμη μάζα τεχνογνωσίας στους τομείς της Νανοτεχνολογίας, της Ενέργειας, του Περιβάλλοντος, της Πυρηνικής Φυσικής και της Επιστήμης της Πληροφορίας.
Το Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών (Ι.Π.&Τ.) διεξάγει έρευνα και αναπτύσσει τεχνολογίες στις περιοχές των Τηλεπικοινωνιών, των Δικτύων, των Ευφυών Συστημάτων Πληροφορικής και του Διαδικτύου. Αποσκοπεί στην προώθηση της αριστείας και της καινοτομίας στους τομείς ενδιαφέροντός του προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης της οικονομίας της γνώσης.
Το Ινστιτούτο δίδει έμφαση τόσο στη μακροπρόθεσμη βασική έρευνα, όσο και στην εφαρμοσμένη έρευνα με την υλοποίηση στοχευμένων έργων έρευνας και τεχνολογίας. Παράλληλα, διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην εκπαίδευση νέου ερευνητικού δυναμικού με την παροχή υποτροφιών σε μεταπτυχιακό και μεταδιδακτορικό επίπεδο, καθώς και την απασχόλησή τους σε ερευνητικά έργα.
Οι δραστηριότητες τεχνολογικής αριστείας του ΙΠ&Τ, συνοψίζονται κυρίως στους τομείς:
- Τηλεπικοινωνιών & Δικτύων: Τεχνολογίες σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών δικτύων και ζητήματα σχετικά με το Διαδίκτυο του Μέλλοντος, το Διαδίκτυο Οντοτήτων και την ενεργειακή αποδοτικότητα δικτύων, Αξιολόγηση επίδοσης, διαχείριση πόρων, και παροχή ποιότητας υπηρεσίας (QoS), Δικτυακή διανομή πολυμεσικού περιεχομένου και διασφάλιση της αντιληπτής ποιότητας υπηρεσιών (QoE), Ασύρματες ζεύξεις, έξυπνες κεραίες και αλληλεπίδραση κεραίας ασύρματων συσκευών και ανθρώπινου σώματος
- Ευφυών Πληροφοριακών Συστημάτων: Απόκτηση, σύντηξη και διαχείριση γνώσης από πολυτροπικά μέσα (κείμενο, ήχο, εικόνα, video), Αναγνώριση εγγράφων, Ανάλυση κοινωνικών δικτύων και κοινωνικού Ιστού, Αναγνώριση γεγονότων σε πολλαπλές ροές δεδομένων, Γνωσιακά συστήματα για φυσική και εξατομικευμένη επικοινωνία Ανθρώπου-Μηχανής, Εφαρμογές ευφυών συστημάτων στην βιο-πληροφορική, την υγεία, τον πολιτισμό, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τη διαχείριση ενέργειας, την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.
Για την επίτευξη των στόχων του, το Ινστιτούτο συμμετέχει σε διεθνή και εθνικά έργα έρευνας και τεχνολογίας, πολλές φορές με συντονιστικό και καθοδηγητικό ρόλο, και αναπτύσσει συνεργασίες με Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, Διεθνείς Οργανισμούς, Εταιρίες Τεχνολογίας και Κοινωνικούς Φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το Εργαστήριο Υπολογιστικής Ευφυίας (CIL), ένα από τα 6 εργαστήρια του (Ι.Π.&Τ.), ιδρύθηκε το 2002 ως μία συνέχεια του Εργαστηρίου Νευρωνικών Δικτύων. Σήμερα, επικεντρώνεται σε έρευνα στους ακόλουθους επιστημονικούς τομείς:
- Αναγνώριση προτύπων: Νευρωνικά Δίκτυα, Ημι-επιβλεπώμενη Μάθηση, Deep Learning
- Ανάκτηση πολυμεσικής πληροφορίας
- Συστήματα συστάσεων. Κυρίως έμφαση σε ταινίες και εικόνες με χρήση εξαγωγής περιεχομένου (content-based recommendation systems).
- Ανάλυση σκηνής σε video. Εντοπισμός και μέτρηση ανθρώπων και αναγνώριση κίνησης και συμπεριφοράς από κινούμενη εικόνα.
- Ανάλυση ηχητικού περιεχομένου: κατάτμηση, ταξινόμηση και αναγνώριση ηχητικού περιεχομένου, με έμφαση σε αναγνώριση ποιότητας ηχοτοπίου, αναγνώριση ανθρώπινης δραστηριότητας και αναγνώριση βίαιου περιεχομένου σε video.
- Παρακολούθηση υγείας μέσω οπτικο-ακουστικής πληροφορίας (audio-visual health monitoring).
- Οπτική αναγνώριση χαρακτήρων για την ψηφιοποίηση χειρόγραφων κειμένων
Το Εργαστήριο Υπολογιστικής Ευφυίας έχει συμμετάσχει σε πολλά Ευρωπαϊκά και εθνικά έργα:
- READ-ICT/H2020
- tranScriptorium-ICT/FP7
- MATHISIS-ICT/H2020
- RADIO-ICT/H2020
- BOEMIE-IST/FP6
- CASAM-ICT/FP7
- IMPACT-ICT/FP7
- USEFI-ICT/FP7
- oldDocPro (εθνικό)
- SUMVEILLANCE (εθνικό)
- AMINESS (εθνικό)
Βασικό επίτευγμα εργαστηρίου είναι η δημιουργία ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Αναγνώρισης και Επεξεργασίας Παλαιών Εγγράφων με το οποίο δημιουργούνται νέες προοπτικές πρόσβασης των ειδικών και του κοινού σε θησαυρούς πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω διαδικτύου. Η δραστηριότητα αυτή η οποία έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια διαφόρων ερευνητικών έργων (READ, tranScriptorium, IMPACT, oldDocPro) έχει αναδείξει το Εργαστηρίου Υπολογιστικής Ευφυΐας πρωτοπόρο σε πανελλαδικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο και θα αποτελέσει κεντρικό άξονα έρευνας του εργαστηρίου για τα επόμενα χρόνια. Επίσης, το εργαστήριο είναι βασικό μέλος του "IMPACT Center of Competence το οποίο είναι η συνέχεια του έργου IMPACT και φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο αριστείας για τις προσπάθειες ψηφιοποίησης εγγράφων σε παγκόσμιο επίπεδο.
